Brain Gym – vježbe za tijelo i mozak

fotografija2

Rad na kognitivnim vještinama u starijoj dobi, osim pozitivnih promjena u tom segmentu, povezan je i s pozitivnim promjenama fizičkog zdravlja. S tim je ciljem u sklopu projekta Psihosocijalnim aktivnostima i edukacijom u zajednici do prevencije institucionalizacije starijih osoba razvijen grupni program kognitivnog osnaživanja za osobe starije životne dobi. Program je usmjeren na uvježbavanje i učenje novih vještina koje će korisnicima pomoći u svakodnevnim situacijama, a trenutno ga pohađa 9 korisnika Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.

Jedna od vježbi koje su polaznici programa imali prilike isprobati su i vježbe tzv. Brain Gyma. Brain Gym pokreti predstavljaju niz jednostavnih i ugodnih pokreta koji potiču iskustvo učenja cijelim mozgom. Metodu su 1970. godine razvili Paul Dennison i Gail Dennison. U nastavku donosimo dvije vježbe koje možete pokušati i kod kuće i time razgibati i svoje tijelo i svoj mozak.

Križno hodanje (cross crawl)

Vježba križno hodanje jest hodanje na mjestu dodirujući lijevom rukom desnu nogu i obrnuto. Budući da svakim ekstremitetom upravlja hemisfera sa suprotne strane, ovom vježbom se istovremeno aktiviraju obje moždane hemisfere. Vježba se temelji na principu puzanja. Puzanje koristi križno-lateralne pokrete te aktivira obje hemisfere. Sporim izvođenjem veći su zahtjevi za širenje impulsa.

Ove kretnje mogu se prepoznati u nekim vrstama sporta kao što su trčanje, nordijsko hodanje, klizanje, ples rock’n’roll.

Vježbom se poboljšava učenje, pamćenje, čitanje i tjelesna koordinacija.

Lijena osmica ( ∞ )

U ovoj vježbi izvodi se simbol ∞ ili znak beskonačnosti (također nazvan i ležećom osmicom) po zraku, papiru ili podu ispruženom rukom. Preporuča se izvođenje pet ponavljanja znaka lijevom rukom, pet desnom rukom te sklopljenim rukama zajedno. Ovom se vježbom poboljšava vještina čitanja, pisanja i slikanja. Za poboljšanje koordinacije ruka – oko pri izvođenju osmice potrebno je očima pratiti kretanje prsta.

Program kognitivnog osnaživanja izrađen je u sklopu projekta Psihosocijalnim aktivnostima i edukacijom u zajednici do prevencije institucionalizacije starijih osoba. Riječ je o dvogodišnjem projektu s rokom provedbe od 1. studenog 2021. do 1. studenog 2023. godine. Nositelj projekta je Društvo za psihološku pomoć, a partneri su Caritas Zagrebačke nadbiskupije, Dom za starije osobe Trnje te Grad Zagreb. Ukupna vrijednost projekta iznosi 746.584,23 kn, s ukupnim iznosom bespovratnih sredstava od 746.584,23 kn. Bespovratna sredstva osigurana su iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%) i iz Europskog socijalnog fonda (85%).

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Društva za psihološku pomoć.