COVID-19: Upute za korisnike

covid-19-4969674_960_720

Dragi korisnici,

Na temelju preporuka za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 za pružatelje izvaninstitucijskih socijalnih usluga u sustavu socijalne skrbi, koje su izradili Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, pripremili smo niz uputa kako postupati prije/tijekom dolaska na savjetovanje u Centar Modus. Molimo vas da ih se pridržavate, u svrhu zaštite vašeg i našeg zdravlja.

1. Sve korisnike molimo da dolaze na vrijeme i pridržavaju se dogovorenog vremena savjetovanja kako bismo smanjili broj ljudi koji istovremeno borave u Centru Modus. (Iznimke su npr. osobe s invaliditetom koje zbog osiguravanja prijevoza ili drugih okolnosti ne mogu doći u točno predviđeno vrijeme.)

2. Svi koji ulaze u prostor obavezni su dezinficirati ruke dezinficijensom koji se nalazi na ulazu u Centar.

3. Ako je korisniku potrebna pratnja, kada god je moguće, pratnja treba biti odrasla osoba koja s korisnikom živi u istom kućanstvu, a koja ne spada u rizičnu skupinu za obolijevanje od COVID-19. Pod tim se podrazumijeva da osoba nije starije životne dobi (65 i više godina) niti je kronični bolesnik.

4. Pratnja uvijek treba biti jedna odrasla osoba. Kada je god moguće, pojedinog korisnika prati uvijek ista osoba ili se izmjenjuju dvije odrasle osobe.

5. Ako roditelji/skrbnici dovode i odvode korisnike, ako je ikako moguće to rade na način da ne ulaze u prostorije, već dolaze do ulaza pri čemu zadržavaju distancu najmanje 2 metra od drugih ljudi. Djelatnik preuzima ili prepušta korisnika roditelju/skrbniku u ulaznom dijelu Centra Modus, u skladu s dobi, stanju i drugim karakteristikama korisnika. Pratnja čeka izvan prostora Centra, dok traje savjetovanje ili grupni rad.

6. Molimo sve klijente da prije dolaska na savjetovanje u Centar Modus izmjere temperaturu. Korisnike koji imaju povišenu tjelesnu temperaturu (37,2 ili više), respiratorne simptome poput kašlja i kratkog daha ili kod kojih postoji rizik da su bili u kontaktu s osobama pozitivnima na COVID-19 (primjerice u kućanstvu ili u ustanovi) molimo da ostanu kod kuće te nas obavijeste o nemogućnosti dolaska. Isto se preporučuje korisnicima te njihovim roditeljima/skrbnicima koji spadaju u rizične skupine ili su pod sumnjom da bi mogli biti zaraženi s COVID-19.

7. Po dolasku u Centar Modus, od korisnika će biti zatraženo da potpiše izjavu kojom izjavljuje da korisnik i/ili roditelj/skrbnik u pratnji korisnika nema povišenu tjelesnu temperaturu, respiratorne simptome niti je pod rizikom mogućeg kontakta s osobama pozitivnim na COVID-19 ili kod kojih se sumnja na zarazu COVID-19. Uslugu možemo pružiti samo u slučaju da je korisnik ili njegov/njezin skrbnik potpisao/la Izjavu.

8. Maske su obavezne za korisnike i provoditelje aktivnosti u prostoru čekaonice te tijekom rada u grupama.

9. Tijekom savjetovanja, savjetovatelj je dužan provjeriti s klijentom da li želi da rade s maskama ili ne. U slučaju rada s maloljetnim osobama, savjetovatelj će provjeriti s roditeljem/skrbnikom da li želi da dijete nosi masku. Maske se ne stavljaju samo u slučaju da su i savjetovatelj i klijent (odnosno roditelj/skrbnik) suglasni s time.

10. Između aktivnosti predvidjet će se 10 minuta slobodno kako bi se dezinficirao i provjetrio prostor u kojem se radi.

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike objavilo je brošuru ‘Uputa za posjetitelje institucija socijalne skrbi’. Brošuru je moguće skinuti klikom na poveznicu ispod:

>> Preuzmite brošuru Uputa za posjetitelje institucija socijalne skrbi