Druga grupa osoba starije životne dobi uključena u program jačanja socio-emocionalnih kompetencija

20230420_094343

Nakon održanog prvog grupnog programa jačanja socio-emocionalnih kompetencija u Domu Trnje, u travnju je s provedbom istog programa započela i druga grupa osoba starije životne dobi. Program se provodi u okviru projekta „Psihosocijalnim aktivnostima i edukacijom u zajednici do prevencije institucionalizacije starijih osoba“, u suradnji s partnerskom organizacijom Caritasom Zagrebačke nadbiskupije.

Program jačanja socio-emocionalnih kompetencija za osobe starije životne dobi namijenjen je korisnicima koji su motivirani za unapređenje vlastitog mentalnog zdravlja i povećanje psihološke dobrobiti. Program je fokusiran na jačanje socijalnih vještina i na proradu emocionalnih reakcija koje prate promjene i događanja u starijoj životnoj dobi poput novih uloga (uloga bake/djeda, prabake/pradjeda, umirovljenika,..), gubitak bliskih osoba, obiteljski odnosi, narušenost fizičkog zdravlja, prilagodba na umirovljenje i drugo.

U grupni program trenutno je uključeno 9 korisnika, osoba starije životne dobi, a provodi se u Kući za mlade Caritasa Zagrebačke nadbiskupije. Predviđeno je održavanje 20 radionica, jednom tjedno u trajanju od 90 minuta.

Program se odvija u sklopu projekta „Psihosocijalnim aktivnostima i edukacijom u zajednici do prevencije institucionalizacije starijih osoba“. Riječ je o dvogodišnjem projektu s rokom provedbe od 1. studenog 2021. do 1. studenog 2023. godine. Nositelj projekta je Društvo za psihološku pomoć, a partneri su Caritas Zagrebačke nadbiskupije, Dom za starije osobe Trnje te Grad Zagreb. Ukupna vrijednost projekta iznosi 746.584,23 kn, s ukupnim iznosom bespovratnih sredstava od 746.584,23 kn. Bespovratna sredstva osigurana su iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%) i iz Europskog socijalnog fonda (85%).

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Društva za psihološku pomoć.