Kako poboljšati kvalitetu rada savjetovališta?

WhatsApp Image 2021-12-09 at 13.09.20

Kako poboljšati kvalitetu rada savjetovališta? Pitanje je to o kojem se raspravljalo na prvoj od dvije poludnevne radionice za izradu standarda kvalitete pružanja usluga psihosocijalnog savjetovanja u organizacijama civilnog društva. Radionica se održala u četvrtak 9.12.2021. godine na lokaciji Travel&Technology HUB-a, u sklopu projekta „Razvoj mreže psihosocijalnih savjetovališta za korisnike u riziku“ koji provodi Društvo za psihološku pomoć.

Na radionici su sudjelovali predstavnici Grada Zagreba i Centra za socijalnu skrb Zagreb, zajedno s članicama Mreže udruga koje pružaju psihosocijalnu uslugu savjetovanja na području Grada Zagreba. Nakon predstavljanja samog projekta i dosad provedenih aktivnosti, pristupilo se izradi neformalnih standarda kvalitete pružanja usluga psihosocijalnog savjetovanja. Pritom su zajednički definirana područja koja je potrebno standardizirati, kao i kapaciteti koje organizacija treba imati za primjenu tih standarda. Standardi će se razvijati u narednim mjesecima na radnim sastancima članica Mreže.

„Razvoj mreže psihosocijalnih savjetovališta za korisnike u riziku“ trogodišnji je projekt koji Društvo za psihološku pomoć provodi od 1. siječnja 2021. godine, u suradnji s partnerskim organizacijama – Udruženjem Djeca prva, Institutom za razvoj tržišta rada, Gradom Zagrebom – Gradskim uredom za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Centrom za socijalnu skrb Zagreb te udrugom NewSchool iz Norveške.

Projekt je usmjeren ka poboljšanju dostupnosti i kvalitete usluga psihosocijalne podrške za građane u riziku, a cilj prve godine provedbe je oformiti Mrežu udruga koje pružaju psihosocijalnu uslugu savjetovanja na području Grada Zagreba. U lipnju ove godine, Društvo za psihološku pomoć okupilo je 10 udruga u Mrežu psihosocijalnih savjetovališta na području Grada Zagreba kao prvu faze razvoja Mreže. Uključene udruge su Ambidekster Klub, Centar Sirius, Društvo za psihološku pomoć, Hrabri telefon, Iskra CES, Korak po korak, Krijesnica, Psihološki centar Tesa, Sve za nju i Udruženje Djeca prva.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 149.999,40 €, od čega je 149.999,40 € osigurano kroz financijsku podršku Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora i Norveških grantova. Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Društva za psihološku pomoć i ne odražava nužno stavove država donatorica i Upravitelja Fonda.