Kako skrbiti o starijim osobama, a istodobno skrbiti i o sebi?

esf geronto

Koje tjelesne i psihičke promjene nastupaju u starijoj životnoj dobi, kakve su psihosocijalne potrebe starijih osoba, kako komunicirati s njima i članovima njihovih obitelji, ali i kako postaviti granice te skrbiti o sebi u ulozi gerontodomaćice bile su glavne teme provedene edukacije za stručnjake koji rade s osobama starije životne dobi.

Edukacija se održala u subotu 22.01.2022. godine u prostoru Društva za psihološku pomoć, pod vodstvom psihologinja DPP-a, Nikoline Šaravanje i Lucije Dominiković, te psihologinje i članice Udruge Senior Ivane Bandić. Na edukaciji je sudjelovalo 13 gerontodomaćica i njegovateljica koje rade s osobama starije životne dobi, zaposlenih u Domu Trnje i Caritasu Zagrebačke nadbiskupije.

Sve polaznice su edukaciju ocijenile izuzetno korisnom i zanimljivom, a posebno su istaknule mogućnost razmjene iskustva s drugim kolegicama. „Svidjelo mi se jako razmjena iskustva i uvid u to da nisam jedina sa svojom situacijom.“, podijelila je jedna polaznica, dok je druga dodala: „Voljela bih više ovakvih edukacija jer uz predavanja čujemo druga iskustva kolegica”. „Ja bih sve ovo ponovila svaki mjesec, barem jedanput“ te „Sve je bilo super i korisno. Preporuka: još edukacija i sličnih savjetodavnih okupljanja“, zaključile su dvije polaznice.

Provedena cjelodnevna edukacija dio je aktivnosti vezanih uz jačanje kapaciteta stručnjaka/osoba koje rade s pripadnicima ciljanih skupina za organiziranje i pružanje izvaninstitucionalnih socijalnih usluga i provedbu procesa deinstitucionalizacije, u okviru projekta „Psihosocijalnim aktivnostima i edukacijom u zajednici do prevencije institucionalizacije starijih osoba“.

Navedeni projekt je dvogodišnji projekt s rokom provedbe od 1. studenog 2021. do 1. studenog 2023. godine. Nositelj projekta je Društvo za psihološku pomoć, a partneri su Caritas Zagrebačke nadbiskupije, Dom za starije osobe Trnje te Grad Zagreb. Ukupna vrijednost projekta iznosi 746.584,23 kn, s ukupnim iznosom bespovratnih sredstava od 746.584,23 kn. Bespovratna sredstva osigurana su iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%) i iz Europskog socijalnog fonda (85%).

Cilj projekta je ponuditi psihosocijalne aktivnosti osobama starije životne dobi (65 godina i više) u Gradu Zagrebu te povećati kompetencije za rad sa starijim osobama kod gerontodomaćica i volontera, a u svrhu prevencije institucionalizacije starijih.

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Društva za psihološku pomoć.