Kreće projekt posvećen zaustavljanju nasilja u partnerskim odnosima

Na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama održana je sjednica Nacionalnog tima za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, kojim predsjeda ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović. Na sjednici je ujedno uručen i Sporazum o suradnji na osiguranju rada Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja 116 006 između Udruge za podršku žrtvama i svjedocima te Ministarstva pravosuđa i uprave.

Time je uveden besplatan standardizirani broj za pružanje podrške žrtvama i svjedocima koji će biti dostupan 0-24, sedam dana u tjednu, vikendima, blagdanima i praznicima.

Ujedno je dodijeljeno ukupno tri milijuna kuna za rad 20 udruga, koje svojim djelovanjem aktivno rade na sprječavanju obiteljskog nasilja i podršci žtrvama. Među njima je i Društvo za psihološku pomoć s projektom „Uvođenje rodno osjetljivog sistemskog pristupa zaustavljanju nasilja u partnerskim odnosima“, koji je počeo s provedbom 1. prosinca 2020. godine. Cilj projekta je prevenirati pojavu partnerskog nasilja u obitelji kroz razvoj rodno osjetljivog sistemskog pristupa osnaživanju obitelji s djecom kod kojih je identificirano partnersko nasilje.