Nova publikacija – priručnik Sigurnost i dobrobit djeteta – Strukturirani pristup zaštiti djece u socijalnoj skrbi

Sigurnost i dobrobit djeteta Strukturirani pristup zaštiti djece u socijalnoj skrbi

Priručnik „Sigurnost i dobrobit djeteta: Strukturirani pristup zaštiti djece u sustavu socijalne skrbi“ nastao je u okviru programa “Za snažniju obitelj”, točnije u okviru komponente koja se odnosi na obitelji u riziku, odnosno program „Sustavna podrška obiteljima s djecom: Procjenjivanje i smanjivanje rizika za dobrobit djece“.

Svrha ovog priručnika je pridonijeti održivosti ishoda brojnih edukacija koji su se odvijale u okviru ovog programa s naglaskom na kompetencije i načine podrške potrebne stručnjacima da budu djelotvorni u ovom iznimno izazovnom području zaštite dobrobiti djece.

Inicijativu su zajedno pokrenuli Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike (tadašnje Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku) i UNICEF u suradnji s Hrvatskom udrugom socijalnih radnika te provedbenim partnerima – Centrom za podršku roditeljstvu “Rastimo zajedno”, Forumom za kvalitetno udomiteljstvo djece, Centrom za psihološko savjetovanje, edukaciju i istraživanje – Sirius i Društvom za psihološku pomoć. Inicijativa “Za snažniju obitelj” je osmišljena kao skup povezanih sastavnica u širokom kontekstu unapređenja usluga usmjerenih podršci obitelji, odnosno razvoju programa podrške roditeljstvu, podršci obiteljima u riziku, te razvoju udomiteljstva. Ovaj priručnik dio je sastavnice koja se odnosi na obitelji u riziku, odnosno program „Sustavna podrška obiteljima s djecom: Procjenjivanje i smanjivanje rizika za dobrobit djece“ koji u razdoblju od rujna 2017. do rujna 2021. godine uz podršku UNICEF-a provodi Društvo za psihološku pomoć.

Preuzmite priručnik