Od starih za mlade: Savjeti o ljubavi

WhatsApp Image 2022-02-22 at 15.12.57

„Reci djevojci da ju voliš, cure to žele čuti.“
„Ne budi sebičan. Otvori se. Podijeli osjećaje.“
„Manje igrica, više osobnog kontakta i razgovora.“
„Da izraziš ljubav riječima – volim te.“
„Imati povjerenja jedan u drugoga.“
„Ljubav je sve što ljudima treba.“
„Budi uvijek takva i takvu te volim.“
„Pokušati naći više vremena za sebe i partnera.“
„S vremena na vrijeme kupi joj cvijeće, bez razloga. Ne čekaj rođendan ili Valentinovo.“
„Nastojte unijeti toplinu i osjećaje u ljubav.“

Ovo su samo neki od mnogobrojnih savjeta polaznika grupnog programa jačanja socio-emocionalnih kompetencija za osobe starije životne dobi. Prigodno, radionica se održala na samo Valentinovo, pa su polaznici rado podijelili svoje savjete na temu ljubavi i partnerskih odnosa.

Program se odvija u sklopu projekta „Psihosocijalnim aktivnostima i edukacijom u zajednici do prevencije institucionalizacije starijih osoba“. Namijenjen je korisnicima starije životne dobi koji su motivirani za unapređenje vlastitog mentalnog zdravlja i povećanje psihološke dobrobiti. Program je fokusiran na jačanje socijalnih vještina i na proradu emocionalnih reakcija koje prate promjene i događanja u starijoj životnoj dobi poput novih uloga (uloga bake/djeda, prabake/pradjeda, umirovljenika,..), gubitak bliskih osoba, obiteljski odnosi, narušenost fizičkog zdravlja, prilagodba na umirovljenje i drugo.

Projekt „Psihosocijalnim aktivnostima i edukacijom u zajednici do prevencije institucionalizacije starijih osoba“ dvogodišnji je projekt s rokom provedbe od 1. studenog 2021. do 1. studenog 2023. godine. Nositelj projekta je Društvo za psihološku pomoć, a partneri su Caritas Zagrebačke nadbiskupije, Dom za starije osobe Trnje te Grad Zagreb. Ukupna vrijednost projekta iznosi 746.584,23 kn, s ukupnim iznosom bespovratnih sredstava od 746.584,23 kn. Bespovratna sredstva osigurana su iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%) i iz Europskog socijalnog fonda (85%).

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Društva za psihološku pomoć.