Održana edukacija za volontere – Kako raditi s osobama starije životne dobi?

IMG-3417

U utorak 24. svibnja  u prostorijama Centra Modus Društva za psihološku pomoć, održana je jednodnevna edukacija za volontere koji volontiraju s osobama starije životne dobi. Na edukaciji je sudjelovalo ukupno 12 volontera koji volontiraju u Caritasu Zagrebačke nadbiskupije, Domu za starije osobe Trnje i Domu za starije osobe Maksimir. Sudionici su se upoznali s promjenama i potrebama osoba starije životne dobi, predrasudama i stereotipima prema starijim osobama, komunikacijskim vještinama i postavljanju granica u komunikaciji sa osobama starije životne dobi te važnosti brige o sebi u volonterskoj ulozi.  Edukacije su provele psihologinje Društva za psihološku pomoć Lucija Dominiković i Nikolina Kanceljak.

Sudionici edukacije procijenili su najvišim ocjenama jasnoću i strukturiranost tema obrađenih na edukaciji (M=4,92), pripremljenost i pristupačnost voditeljica (M=5,00) te tvrdnju da će im znanja koja su usvojili na edukaciji pomoći u radu s korisnicima (M=4,92).

U evaluacijama su sudionici istaknuli i sljedeće:

„Sa svime sam bila zadovoljna, pričali smo o svojim iskustvima.“

„Cjelokupno mi je zadovoljavajuće.“

„Sa svime sam bila zadovoljna, pričali smo o svojim iskustvima.“

„Obrada tematike pripremljena jasno i razumljivo. Postavljanje granica, osobnih, u radu s korisnicima.“

„Divno i veselo druženje, sve pohvale predavačicama koje su vrlo stručne i na vrlo pristupačan način objasnile i približile nam tematiku edukacije.“

„Potrebno nam je što više ovakvih i sličnih edukacija.“

„Predavačice su imale uravnotežen pristup u puštanju izlaganja polaznika i usmjeravanja rasprave na konkretnu temu.“

 

 

Edukacija je provedena u okviru projekta „Psihosocijalnim aktivnostima i edukacijom u zajednici do prevencije institucionalizacije starijih osoba“. Riječ je o dvogodišnjem projektu s rokom provedbe od 1. studenog 2021. do 1. studenog 2023. godine. Nositelj projekta je Društvo za psihološku pomoć, a partneri su Caritas Zagrebačke nadbiskupije, Dom za starije osobe Trnje te Grad Zagreb. Ukupna vrijednost projekta iznosi 746.584,23 kn, s ukupnim iznosom bespovratnih sredstava od 746.584,23 kn. Bespovratna sredstva osigurana su iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%) i iz Europskog socijalnog fonda (85%).

 

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Društva za psihološku pomoć.