Održana završna konferencija programa Sustavna podrška obiteljima s djecom

1635841410004

Dana 23. rujna 2021. godine, u prostorijama Hotela Academia održala se završna konferencija našeg UNICEF programa „Sustavna podrška obiteljima s djecom: Procjenjivanje i smanjivanje rizika za dobrobit djece“ koji se odvijao pune četiri godine (od rujna 2017. do rujna 2021. godine).

Na konferenciji su predstavljeni ishodi programa nastali temeljem suvremenih spoznaja o djelotvornoj zaštiti dobrobiti djece i neposredne interakcije sa stručnjacima iz prakse tijekom brojnih edukacija i aktivnosti koje smo provodili kao dio ovog programa oblikovani u dva priručnika:
Sigurnost i dobrobit djeteta: Strukturirani pristup zaštiti djece u sustavu socijalne skrbi (urednice M. Ajduković i B. Sladović Franz)
Smjernice za unapređenje međuresorne suradnje u zaštiti dobrobiti djece: Kako postići „novi pogled“ na „staru temu“ suradnje? (autorica M. Ajduković)

Cilj ovih priručnika je da olakšaju stručnjacima i donositeljima odluka održivost strukturiranog pristupa pružanja podrške, pomoći i vodstva roditeljima u obiteljima u kojima je ugrožena sigurnost ili/i razvoj djeteta.

Na konferenciji su prisustvovali i sudjelovali predstavnici projektnih partnerskih organizacija (Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, UNICEF ureda za Hrvatsku i Hrvatske udruge socijalnih radnika), visoki državni dužnosnici, predstavnici raznih udruga i organizacija iz resora pravosuđa, zdravstva, obrazovanja i socijalne skrbi te ravnatelji hrvatskih centara za socijalnu skrb. Uživo je sudjelovalo 80 sudionika, a događaj se prenosio online čime je omogućeno sudjelovanje još 157 osoba – stručnjaka iz centara za socijalnu skrb, s Odjela za djecu, mlade i obitelj iz cijele Hrvatske.