Oformljena mreža savjetovališta grada Zagreba

2021-07-05 at 11.38.56

Od 1. siječnja 2021. godine Društvo za psihološku pomoć provodi projekt „Razvoj mreže psihosocijalnih savjetovališta za korisnike u riziku“. U pitanju je trogodišnji projekt koji DPP kao nositelj projekta provodi u suradnji s partnerskim organizacijama – Udruženjem Djeca prva, Institutom za razvoj tržišta rada, Gradom Zagrebom – Gradskim uredom za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Centrom za socijalnu skrb Zagreb te udrugom NewSchool iz Norveške.

Projekt je usmjeren ka poboljšanju dostupnosti i kvalitete usluga psihosocijalne podrške za građane u riziku, a cilj prve godine provedbe je oformiti Mrežu udruga koje pružaju psihosocijalnu uslugu savjetovanja na području Grada Zagreba. U lipnju ove godine, Društvo za psihološku pomoć okupilo je 10 udruga u Mrežu psihosocijalnih savjetovališta na području Grada Zagreba kao prvu faze razvoja Mreže, s dugoročnim ciljem nacionalnog obuhvata. Uključene udruge su Ambidekster Klub, Centar Sirius, Društvo za psihološku pomoć, Hrabri telefon, Iskra CES, Korak po korak, Krijesnica, Psihološki centar Tesa, Sve za nju i Udruženje Djeca prva.

Nakon inicijalnih (online) sastanaka, Mreža se po prvi puta uživo okupila na teambuilding sastanku 16. lipnja 2021. godine. Nakon okupljanja kod Šestinskog Lagvića, uslijedila je šetnja preko Kraljičinog zdenca do Lugareve kuće (uz stanku za piće) te povratak na ručak u Šestinski Lagvić. Ovo neformalno druženje sudionicima je pružilo priliku da se upoznaju, popričaju o svojim organizacijama i budućim planovima vezanima uz aktivnosti Mreže.

Uključivanjem u Mrežu savjetovališta, svi dionici će moći pridonijeti razvoju zagovaračke strategije, predlaganju kvalitetnih rješenja donositeljima odluka te osnažiti partnerstvo s donositeljima odluka, OCD-ima i javnim ustanovama. Članice Mreže će se, zajedno s projektnim partnerima, educirati za specifične vještine savjetovanja te će primiti superviziju kao standard stručne podrške u pružanju usluga. Zajednički će razviti minimalne standarde pružanja psihosocijalnog savjetovanja socijalno ugroženim građanima, čime će svi građani dobiti uslugu jednake kvalitete.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 149.999,40 €, od čega je 149.999,40 € osigurano kroz financijsku podršku Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora i Norveških grantova. Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Društva za psihološku pomoć i ne odražava nužno stavove država donatorica i Upravitelja Fonda.