[:hr]Poziv na edukaciju “Psihoterapija u troje”[:]

[:hr]Društvo za psihološku pomoć organizira  dvodnevnu edukaciju “Psihoterapija u troje – provođenje savjetovanja i psihoterapije posredovanih prevođenjem”. Edukacija je namijenjena pomagačkim stručnjacima i prevoditeljima koji pružaju podršku izbjeglicama koje dolaze u Hrvatsku.

Veliki broj izbjeglica i ostalih migranata imaju potrebu za podrškom, u obliku psihoterapije i savjetovanja, ali nisu dovoljno savladali jezik kako bi mogli razgovarati s terapeutom na njegovom jeziku. U tim slučajevima neophodno je u rad uključiti prevoditelja, kako bi se omogućili terapijski razgovori. Da bi terapijski proces bio proveden profesionalno, neophodno je da su prevoditelji i pomagači stručno pripremljeni i osposobljeni  za ovaj zahtjevan zadatak.

 

Edukacija se održava u 17. i 18. rujna, 2018. u Društvu za psihološku pomoć, a provodit će ju dr. Michael Brune, psihijatar iz Hamburga, s bogatim iskustvom u pružanju podrške izbjeglicama u Njemačkoj te prevoditelj Blerim Delijaj. Predavači imaju više godina iskustva u radu sa psihoterapijom uz prijevod u Njemačkoj. Oni će prikazati kako bi se trebali voditi razgovori uz prijevod u terapijskom kontekstu. Također, ilustrirat će poteškoće i „zamke“ u ovakvoj vrsti rada, koristeći primjere iz vlastite prakse. Predavači će objasniti koliko je važno da se terapeut i prevoditelj međusobno razumiju i surađuju kao tim, u kojem imaju različite uloge, kako bi zajedno savladali ovaj izazovan zadatak. Dvodnevna edukacija uključuje: predavanja, simulaciju uloga u razgovorima i razmjenu iskustva u razgovorima sa sudionicima. Edukacija se održava na njemačkom jeziku i bit će prevedena na hrvatski jezik.

Predavači:

Dr. Michael Brune (brune@haveno.de ):  Psihijatar s 25 godina iskustva u psihoterapijskom radu s osobama izbjegličkog porijekla. Objavio je nekoliko publikacija o psihotraumatologiji. Nezavisni stručnjak izvršnog odbora u „International Rehabilitation Council for Torture victims“ (www.irct.org).

 

Blerim Delijaj (blerimdelijaj@email.de ). Sudski tumač i prevoditelj za albanski, bosanski, hrvatski i srpski jezik s 20 godina radnog iskustva kao prevoditelj, savjetnik za migraciju i socijalni rad i trener međukulturne komunikacije. Član  više  udruga profesionalnih prevoditelja i asociranih sudskih tumača i prevodioca sjeverne Njemačke (www.adue-nord.de ). Stalni suradnik centara za psihoterapijsko liječenje u klinici Sveučilišta Hamburg (www.uke.de ).

 

Dr. Brune i gospodin Delijaj 15 godina surađuju u pružanju psihoterapije uz prevođenje te osmišljavanju i provedbi edukacija i predavanja i seminara o temi „Psihoterapija u troje“ . Oboje rade u „Haveno – psihoterapija i međukulturna komunikacija“ u Hamburgu (www.haveno.de ).

Edukacija se oba dana provodi od 9:00 do 16:00 sati.

Voditelji edukacije odlučili su volonterski provesti ovu edukaciju za osobe koje rade u području pružanja podrške izbjeglicama u Hrvatskoj. Radi toga, sudjelovanje na edukaciji je besplatno, no sudionici pokrivaju troškove putovanja i obroka tijekom edukacije.

Sve zainteresirane molimo da najkasnije do 20.8.2018.g. ispune prijavni list koji se nalazi na ovom linku

PRIJAVA[:]