Razvijen komunikacijski plan Mreže za sustavno zagovaranje održivosti savjetovališta

279726593_1855529064646474_8996930266007362901_n

Tijekom prve godine provedbe projekta „Razvoj mreže psihosocijalnih savjetovališta za korisnike u riziku“, deset je zagrebačkih udruga koje pružaju usluge psihosocijalnog savjetovanja uključeno u Mrežu savjetovališta. Formiranjem Mreže udruga – koju čine Ambidekster Klub, Centar Sirius, Društvo za psihološku pomoć, Hrabri telefon, Iskra CES, Korak po korak, Krijesnica, Psihološki centar Tesa, Sve za nju i Udruženje Djeca prva – ostvaren je prvi korak prema povećanju dostupnosti i kvalitete psihosocijalne podrške za građane u riziku.

Fokus okupljenih udruga tijekom druge godine provedbe projekta usmjeren je na povećavanje dostupnosti i kvalitete usluga i bolje upravljanje postojećim resursima kroz razvoj standarda kvalitete usluga, unaprjeđenje profesionalnih vještina stručnjaka te zagovaranje integriranog pristupa pružanju usluga. S tim su ciljem održane radionice na temu izrade komunikacijske strategije Mreže i zagovaranja međusektorske suradnje. Prva od tri radionice održala se u travnju 2022. godine, gdje su članice Mreže definirale preduvjete i izazove međusektorske suradnje te specifičnosti zagovaranja u području integriranja socijalnih usluga. Preostale su dvije radionice održane u svibnju, pri čemu su se članicama Mreže pridružili i predstavnici partnerskih organizacija, Grada Zagreba i Centra za socijalnu skrb Zagreb. Kroz zajednički rad definiran je komunikacijski plan Mreže koji služi kao polazna točka za sustavno i stručno zagovaranje održivosti usluga psihosocijalnog savjetovanja.

„Razvoj mreže psihosocijalnih savjetovališta za korisnike u riziku“ trogodišnji je projekt koji Društvo za psihološku pomoć provodi od 1. siječnja 2021. godine, u suradnji s partnerskim organizacijama – Udruženjem Djeca prva, Institutom za razvoj tržišta rada, Gradom Zagrebom – Gradskim uredom za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Centrom za socijalnu skrb Zagreb te udrugom NewSchool iz Norveške.

Projekt je usmjeren ka poboljšanju kvalitete usluga psihosocijalne podrške za građane u riziku, prvo kroz osnivanje Mreže udruga koje pružaju psihosocijalnu uslugu savjetovanja na području Grada Zagreba, a zatim zajedničkim radom na zagovaranju održivosti i dostupnosti usluga psihosocijalnog savjetovanja.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 149.999,40 €, od čega je 149.999,40 € osigurano kroz financijsku podršku Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora i Norveških grantova. Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Društva za psihološku pomoć i ne odražava nužno stavove država donatorica i Upravitelja Fonda.