Sad znamo kako našu temu učiniti važnom i drugima

edukacija 4.10.

U okviru projekta “Razvoj mreže psihosocijalnih savjetovališta za korisnike u riziku”, 14 je polaznica, psihologinja i stručnjakinja o mentalnom zdravlju, sudjelovalo u radionici jačanja zagovaračkih kompetencija. Kroz teme izrade zagovaračke strategije i komunikacijskog plana, analizu aktera te oblikovanje i prenošenje poruka, polaznice su tražile (i pronašle) odgovor na pitanje kako našu temu učiniti važnom i drugima. Radionica se održala početkom listopada, a vodila ju je Svjetlana Knežević, koordinatorica komunikacija u Gongu.

“Razvoj mreže psihosocijalnih savjetovališta za korisnike u riziku” trogodišnji je projekt koji Društvo za psihološku pomoć provodi u suradnji s partnerima – Udruženjem Djeca prva, Institutom za razvoj tržišta rada, Gradom Zagrebom – Gradskim uredom za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Centrom za socijalnu skrb Zagreb te udrugom NewSchool iz Norveške. Kroz projekt će grupa udruga koje provode savjetovališta za ranjive skupine građana raditi na osnaživanju suradnje između udruga i institucija s ciljem nalaženja boljeg modela financiranja rada savjetovališta i poboljšanja kvalitete usluge savjetovališta. Time osobe koje se nalaze u životnim krizama i trebaju podršku u obliku psihosocijalnog savjetovanja mogu dobiti kvalitetnu uslugu i imaju mogućnost uključiti se u savjetovališta udruga u ono vrijeme kada im je ono potrebno (bez čekanja na red).

Prvi korak ka ostvarenju tog cilja bio je formiranje Mreže savjetovališta u koju su, uz Društvo za psihološku pomoć i Udruženje Djeca prva, uključene i sljedeće udruge: Ambidekster Klub, centar Sirius, Hrabri telefon, Iskra CES, Udruga roditelja Korak po korak, Krijesnica, Psihološki centar Tesa i Sve za nju.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 149.999,40 €, od čega je 149.999,40 € osigurano kroz financijsku podršku Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora i Norveških grantova. Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Društva za psihološku pomoć i ne odražava nužno stavove država donatorica i Upravitelja Fonda.