U Caritasu započeo program kognitivnog osnaživanja za osobe starije životne dobi

fotografija1

Nakon održanog grupnog programa jačanja socio-emocionalnih kompetencija u Domu Trnje, u kolovozu je započela provedba drugog grupnog programa za osobe starije životne dobi, programa kognitivnog osnaživanja. Program se provodi u okviru projekta „Psihosocijalnim aktivnostima i edukacijom u zajednici do prevencije institucionalizacije starijih osoba“, u suradnji s partnerskom organizacijom Caritasom Zagrebačke nadbiskupije.

 

Rad na kognitivnim vještinama u starijoj dobi, osim pozitivnih promjena u tom segmentu, povezan je i s pozitivnim promjenama fizičkog zdravlja. Program je usmjeren na uvježbavanje i učenje novih vještina koje će korisnicima pomoći u svakodnevnim situacijama. Teme koje će se obrađivati su učenje i pamćenje u starijoj dobi, uvid u vjerovanje u vlastito pamćenje te metode i strategije kako unaprijediti misaone procese, odnosno utjecati na opadanja sposobnosti učenja i pamćenja u starijoj dobi.

 

U program kognitivnog osnaživanja uključeno je 9 korisnika, osoba starije životne dobi, a provodi se u Kući za mlade Caritasa Zagrebačke nadbiskupije. Predviđeno je održavanje 20 radionica, jednom tjedno u trajanju od 90 minuta.

 

Program se odvija u sklopu projekta „Psihosocijalnim aktivnostima i edukacijom u zajednici do prevencije institucionalizacije starijih osoba“. Riječ je o dvogodišnjem projektu s rokom provedbe od 1. studenog 2021. do 1. studenog 2023. godine. Nositelj projekta je Društvo za psihološku pomoć, a partneri su Caritas Zagrebačke nadbiskupije, Dom za starije osobe Trnje te Grad Zagreb. Ukupna vrijednost projekta iznosi 746.584,23 kn, s ukupnim iznosom bespovratnih sredstava od 746.584,23 kn. Bespovratna sredstva osigurana su iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%) i iz Europskog socijalnog fonda (85%).

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Društva za psihološku pomoć.