U Domu Trnje započeo grupni program kognitivnog osnaživanja za osobe starije životne dobi

20230203_100155

Rad na kognitivnim vještinama u starijoj dobi, osim pozitivnih promjena u tom segmentu, povezan je i s pozitivnim promjenama fizičkog zdravlja. Upravo s tim ciljem, Društvo za psihološku pomoć u veljači je pokrenulo i drugi grupni program za osobe starije životne dobi, program kognitivnog osnaživanja. Program se provodi u okviru projekta „Psihosocijalnim aktivnostima i edukacijom u zajednici do prevencije institucionalizacije starijih osoba“, u suradnji s partnerskom organizacijom Domom za starije osobe Trnje.

Program je usmjeren na uvježbavanje i učenje novih vještina koje će korisnicima pomoći u svakodnevnim situacijama. Teme koje će se obrađivati su učenje i pamćenje u starijoj dobi, uvid u vjerovanje u vlastito pamćenje te metode i strategije kako unaprijediti misaone procese, odnosno utjecati na opadanja sposobnosti učenja i pamćenja u starijoj dobi.

U program kognitivnog osnaživanja uključeno je 12 korisnika, osoba starije životne dobi, a provodi se u Gerontološkom centru Doma za starije osobe Trnje. Predviđeno je održavanje 20 radionica, jednom tjedno u trajanju od 90 minuta.

Program se odvija u sklopu projekta „Psihosocijalnim aktivnostima i edukacijom u zajednici do prevencije institucionalizacije starijih osoba“. Riječ je o dvogodišnjem projektu s rokom provedbe od 1. studenog 2021. do 1. studenog 2023. godine. Nositelj projekta je Društvo za psihološku pomoć, a partneri su Caritas Zagrebačke nadbiskupije, Dom za starije osobe Trnje te Grad Zagreb. Ukupna vrijednost projekta iznosi 746.584,23 kn, s ukupnim iznosom bespovratnih sredstava od 746.584,23 kn. Bespovratna sredstva osigurana su iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%) i iz Europskog socijalnog fonda (85%).

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Društva za psihološku pomoć.