Uz završnu konferenciju obilježen je kraj projekta Psihosocijalnim aktivnostima i edukacijom u zajednici do prevencije institucionalizacije starijih osoba

Završna konferencija (2)

Održana je završna konferencija projekta „Psihosocijalnim aktivnostima i edukacijom u zajednici do prevencije institucionalizacije starijih osoba“, koja se održala 26.10.2023. u organizaciji Društva za psihološku pomoć i partnerskih organizacija na projektu – Grada Zagreba, Doma za starije osobe Trnje i Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.

Na konferenciji su predstavljeni rezultati projekta te specifični programi za osobe starije životne dobi razvijeni u okviru projekta – grupni program jačanja socio-emocionalnih kompetencija i grupni program kognitivnog osnaživanja.

Ispred Grada Zagreba – Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, Andreja Ninić, voditeljica Odjela za pružatelje socijalnih usluga, ustanove socijalne skrbi i unapređenje kvalitete života starijih osoba, predstavila je zagrebački model skrbi o osobama starije životne dobi. Marina Soldo, voditeljica Pomoći u kući u Caritasovoj socijalnoj službi, sudionike je upoznala s radom Caritasa Zagrebačke nadbiskupije s osobama starije životne dobi, točnije uslugom pomoći u kući. Domagoj Kronstein, ravnatelj Doma za starije osobe Trnje, predstavio je aktivnosti Gerontološkog centra Doma za starije osobe Trnje, što uključuje kreativne i rekreativne radionice te prigodna događanja uz obilježavanje Valentinova, Martinja te božićnih i uskršnjih blagdana. Predstavnici Društva za psihološku pomoć, psiholozi Petra Kremenjaš i Ivan Kuliš, zaključili su skup uz predstavljanje aktivnosti projekta, ali i najavili daljnje aktivnosti za osobe starije životne dobi, poput igraonice društvenih igara ili radionica osnažujućeg pisanja koje će se provoditi uz potporu nacionalnih donatora.

Već nakon nekoliko susreta možemo primijetiti pozitivne promjene kod korisnika koji kroz grupne susrete osvještavaju da je određenim aktivnostima moguće poboljšati i očuvati vlastito kognitivno funkcioniranje te se započinju više aktivirati na tom području. Nakon više susreta nije rijetkost da primijetimo kako se korisnici počinju družiti i izvan grupnih susreta čime možemo reći da na ovim grupnim programima jačamo i njihovu socijalnu mrežu. Možemo primijetiti da korisnicima puno znači dobivena stručna podrška te dobivamo pozitivne povratne informacije s njihove strane – istaknula je Petra Kremenjaš, voditeljica projekta.

Projekt „Psihosocijalnim aktivnostima i edukacijom u zajednici do prevencije institucionalizacije starijih osoba“ provodi se od 1. studenog 2021. do 1. studenog 2023. godine. Projekt predstavlja višeslojan pristup osiguravanju kvalitetnijeg starenja tako da se na probleme s kojima se starija populacija suočava djeluje kroz a) direktan rad s osobama starije životne dobi te kroz b) direktan rad s osobama koje pružaju usluge i/ili pomažu starijima. Direktan rad se odnosi na izradu programa pružanja psihosocijalnih aktivnosti te putem organiziranja sistematiziranog rada sa starijim osobama, dok se rad s pružateljima usluga starijim osobama odnosi na aktivnosti s ljudima koji nisu osobe starije dobi, ali rade direktno s osobama starije životne dobi, kao što su gerontodomaćice ili volonteri.

Kroz grupne programe i individualno savjetovanje uključeno je 94 korisnika kojima je ukupno pruženo 381 sat psihosocijalne podrške. Projektom je obuhvaćeno 36 gerontodomaćica i volontera kroz 6 provedenih aktivnosti jačanja kapaciteta stručnjaka/osoba koje rade s pripadnicima ciljanih skupina.

Nositelj projekta je Društvo za psihološku pomoć, a partneri su Caritas Zagrebačke nadbiskupije, Dom za starije osobe Trnje te Grad Zagreb.

Ukupna vrijednost projekta „Psihosocijalnim aktivnostima i edukacijom u zajednici do prevencije institucionalizacije starijih osoba“ iznosi 746.584,23 kn, s ukupnim iznosom bespovratnih sredstava od 746.584,23 kn. Bespovratna sredstva osigurana su iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%) i iz Europskog socijalnog fonda (85%).

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Društva za psihološku pomoć.