Započeo program jačanja socio-emocionalnih kompetencija za osobe starije životne dobi

2022-2-10

Sociodemografski pokazatelji ukazuju na to da je Republika Hrvatska staro društvo. Proširenjem socijalnih usluga u lokalnoj zajednici starijima se nudi mogućnost izbora onih aktivnosti za koje imaju interes te se time potiče ostvarivanje socijalnih kontakata, smanjenje osjećaja usamljenosti te održavanje mentalne i fizičke vitalnosti. Upravo s tim ciljem, Društvo za psihološku pomoć provodi projekt „Psihosocijalnim aktivnostima i edukacijom u zajednici do prevencije institucionalizacije starijih osoba“.

Kao jedna od projektnih aktivnosti, pokrenut je program jačanja socio-emocionalnih kompetencija za osobe starije životne dobi. Namijenjen je korisnicima koji su motivirani za unapređenje vlastitog mentalnog zdravlja i povećanje psihološke dobrobiti. Program je fokusiran na jačanje socijalnih vještina i na proradu emocionalnih reakcija koje prate promjene i događanja u starijoj životnoj dobi poput novih uloga (uloga bake/djeda, prabake/pradjeda, umirovljenika,..), gubitak bliskih osoba, obiteljski odnosi, narušenost fizičkog zdravlja, prilagodba na umirovljenje i drugo.

U suradnji s partnerskom organizacijom, Domom za starije osobe Trnje, u veljači je započeo ciklus radionica za 25 osoba starije životne dobi, podijeljenih u dvije grupe. Predviđeno je održavanje 20 radionica, jednom tjedno u trajanju od 90 minuta.

Program se odvija u sklopu projekta „Psihosocijalnim aktivnostima i edukacijom u zajednici do prevencije institucionalizacije starijih osoba“. Riječ je o dvogodišnjem projektu s rokom provedbe od 1. studenog 2021. do 1. studenog 2023. godine. Nositelj projekta je Društvo za psihološku pomoć, a partneri su Caritas Zagrebačke nadbiskupije, Dom za starije osobe Trnje te Grad Zagreb. Ukupna vrijednost projekta iznosi 746.584,23 kn, s ukupnim iznosom bespovratnih sredstava od 746.584,23 kn. Bespovratna sredstva osigurana su iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%) i iz Europskog socijalnog fonda (85%).

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Društva za psihološku pomoć.