Završen grupni program jačanja socio-emocionalnih kompetencija

ESF seniori citati (11)

Prvi grupni program jačanja socio-emocionalnih kompetencija za osobe starije životne dobi koji Društvo za psihološku pomoć provodi u okviru projekta „Psihosocijalnim aktivnostima i edukacijom u zajednici do prevencije institucionalizacije starijih osoba“, uspješno je priveden kraju. Program se provodio od veljače do svibnja u prostorijama Gerontološkog centra partnerske organizacije Doma za starije osobe Trnje, u kojem je sudjelovalo ukupno 24 korisnika starije životne dobi. Sudionici su bili podijeljeni u dvije grupe, a sa svakom se grupom održalo 12 susreta u trajanju od 90 minuta.

Aktivnosti su bile usmjerene na jačanje socijalnih vještina i na proradu emocionalnih reakcija koje prate promjene i događanja u starijoj životnoj dobi poput novih uloga (uloga bake/djeda, prabake/pradjeda, umirovljenika,..), ljubavi u starijoj dobi, gubitka bliskih osoba, obiteljskih odnosa, narušenosti fizičkog zdravlja, prilagodbe na umirovljenje i drugo. Pored ovih tema, sudionici su također imali prilike pokazati svoje umijeće na plesnoj radionici te stati pred objektiv profesionalne fotografkinje.

   

A kako su programom zadovoljni sami korisnici? „Veliko zadovoljstvo s cijelim projektom, voditeljice su ispunile naša očekivanja“, „Bilo je edukativno, nemam više što nadodati“, „Samo superlativi, sve super“, „Svi su susreti bili korisni, i više od tog; posebno razgovor, slušanje i razmjena mišljenja, upoznavanje drugih osoba“, istaknuli su polaznici u završnoj evaluaciji programa. Posebno su bili zadovoljni pripremljenošću i pristupačnošću voditeljica (M=5) te načinom i organizacijom rada (M=4,89). Visokom su ocjenom ocijenili i zadovoljstvo programom u cijelosti (M=4,89) te korisnost programa (M=4,78). Ipak, i nakon 12 održanih susreta, najveća zamjerka bila je prekratko trajanje programa i premalo susreta. „Nažalost, zbog vremenskog ograničenja, možda je svega bilo premalo“, „Program je bio dobar, samo bih voljela da se nastavi i na jesen“, „Trebalo bi obuhvatiti što više ljudi, ali istovremeno trebalo bi više susreta, teško je to uskladiti“, naveli su polaznici.

Program se odvija u sklopu projekta „Psihosocijalnim aktivnostima i edukacijom u zajednici do prevencije institucionalizacije starijih osoba“. Riječ je o dvogodišnjem projektu s rokom provedbe od 1. studenog 2021. do 1. studenog 2023. godine. Nositelj projekta je Društvo za psihološku pomoć, a partneri su Caritas Zagrebačke nadbiskupije, Dom za starije osobe Trnje te Grad Zagreb. U rujnu 2022. godine započet će se s provedbom novog programa kognitivnog osnaživanja u Caritasu Zagrebačke nadbiskupije, dok će se početkom 2023. godine ponovo pokrenuti oba programa – program kognitivnog osnaživanja u Domu Trnje te program jačanja socio-emocionalnih kompetencija u Caritasu Zagrebačke nadbiskupije.

Ukupna vrijednost projekta „Psihosocijalnim aktivnostima i edukacijom u zajednici do prevencije institucionalizacije starijih osoba“ iznosi 746.584,23 kn, s ukupnim iznosom bespovratnih sredstava od 746.584,23 kn. Bespovratna sredstva osigurana su iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%) i iz Europskog socijalnog fonda (85%).

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Društva za psihološku pomoć.