Završen grupni program kognitivnog osnaživanja: Kakvi su dojmovi korisnika?

20230614_110625

Grupni programi kognitivnog osnaživanja za osobe starije životne dobi koje je Društvo za psihološku pomoć provodilo u okviru projekta „Psihosocijalnim aktivnostima i edukacijom u zajednici do prevencije institucionalizacije starijih osoba“, privedeni su kraju. Za vrijeme trajanja projekta provela su se dva programa, jedan u suradnji s Gerontološkim centrom Doma za starije sobe Trnje, a drugi u suradnji s Caritasom Zagrebačke županije. Programima je obuhvaćen ukupno 21 korisnik, a odvijali su se kroz 20 susreta u trajanju od 90 minuta.

Rad na kognitivnim vještinama u starijoj dobi, osim pozitivnih promjena u tom segmentu, povezan je i s pozitivnim promjenama fizičkog zdravlja. Program kognitivnog osnaživanja usmjeren je na uvježbavanje i učenje novih vještina koje će korisnicima pomoći u svakodnevnim situacijama. Teme koje su se obrađivale su učenje i pamćenje u starijoj dobi, uvid u vjerovanje u vlastito pamćenje te metode i strategije kako unaprijediti misaone procese, odnosno utjecati na opadanja sposobnosti učenja i pamćenja u starijoj dobi.

A kako su programom zadovoljni sami korisnici? „Veliko zadovoljstvo s cijelim projektom, voditelji su ispunili naša očekivanja“, „Bilo je edukativno, nemam više što nadodati“, „Samo superlativi, sve super“, „Svi su susreti bili korisni, i više od tog; posebno razgovor, slušanje i razmjena mišljenja, upoznavanje drugih osoba“, istaknuli su polaznici u evaluaciji programa. Posebno su istaknuli korisnost kognitivnih vježbi i tehnika pamćenja nakon kojih su i sami primijetili poboljšanja u vlastitoj kognitivnoj funkciji.

Programi su se odvili u sklopu projekta „Psihosocijalnim aktivnostima i edukacijom u zajednici do prevencije institucionalizacije starijih osoba“. Riječ je o dvogodišnjem projektu s rokom provedbe od 1. studenog 2021. do 1. studenog 2023. godine. Nositelj projekta je Društvo za psihološku pomoć, a partneri su Caritas Zagrebačke nadbiskupije, Dom za starije osobe Trnje te Grad Zagreb. Ukupna vrijednost projekta iznosi 746.584,23 kn, s ukupnim iznosom bespovratnih sredstava od 746.584,23 kn. Bespovratna sredstva osigurana su iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%) i iz Europskog socijalnog fonda (85%).

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Društva za psihološku pomoć.