[:hr]Završna konferencija projekta[:]

Putovnica-Azilandija-Vijest

[:hr]Završna konferencija
“Formiranje sustava psihološke podrške azilantima i strancima pod supsidijarnom zaštitom

U utorak 27.10.2015. u Kući ljudskih prava održana je konferencija povodom završetka jednogodišnjeg projekta “Formiranje sustava psihološke podrške azilantima i strancima pod supsidijarnom zaštitom” financiranog od strane Ministarstva socijalne politke i mladih. Na konferenciji su predstavljeni rezultati projekta te preporuke za daljnji rad.

Projekt je proveden u suradnji s Centrom za mirovne studije. Opći cilj projekta bio je pružiti psihološku i psihosocijalnu podršku osobama koje su zbog osnovanog straha od proganjanja zbog svoje rase, vjere, nacionalnosti, pripadnosti određenoj društvenoj skupini ili političkog mišljenja napustile zemlju svog podrijetla te dobile zaštitu u Republici Hrvatskoj ili su u postupku traženja iste.

IMG_20151027_132049       IMG_20151027_130935

Za ostvarenje istog bilo je potrebno oformiti pomagačko-prevoditeljske timove te ih educirati za rad sa izbjeglicama.  Očekivalo se da će osiguravanjem usluga savjetovanja u kratkom roku dovesti do ojačavanja korisnika za uspješno suočavanje s aktualnim teškoćama te do ublažavanja simptoma narušenog psihičkog zdravlja korisnika.

U prosincu 2014. i siječnju 2015. okupljeno je 8 stručnjaka pomagačkih zanimanja i 8 prevoditelja za francuski, turski, ruski, paštu, farsi i arapski. U veljači 2015. volonteri su prošli trodnevni trening iz savjetovanja/psihoterapije posredovane prevođenjem koji su proveli stručnjaci iz organizacije Hemayat u Beču. Nakon toga formirani su pomagačko-prevoditeljski parovi koji su od travnja do listopada 2015. provodili savjetovanje u prihvatilištima Porin i Kutina te u Centru za djecu, mlade i obitelj Modus. U razdoblju od 6 mjeseci psihološku podršku primila je 18 osoba.

U okviru tjedna izbjeglica 17.06.2015. održana je tribina na Filozofskom fakultetu u Zagrebu „Psihološka podrška za izbjeglice„ te je povodom Svjetskog dana izbjeglica nastao kratki promotivni video “Život tražitelja azila”. Osim toga, u okviru projekta nastala je i brošura o važnosti pružanja psihosocijalne podrške izbjeglicama „Republika Azilandija“ te letak „Savjetovanje za osobe pod međunarodnom zaštitom“.

Ministarstvo socijalne politike i mladih odobrilo je financiranje nastavka projekta “Pružanje psihološke podrške azilantima i strancima pod supsidijarnom zaštitom“ u listopadu ove godine.

 [:]