Mi smo za ples! Održana plesna radionica polaznika programa jačanja socioemocionalnih kompetencija

WhatsApp Image 2022-05-09 at 14.06.43

Ne treba posebno isticati koliko je druženje važno u svakoj dobi, a posebno onoj starijoj, kada zaprijeti usamljenost, manjak socijalnih aktivnosti i društvene podrške. Kao odgovor na to, Društvo za psihološku pomoć provodi grupni program jačanja socioemocionalnih kompetencija namijenjen osobama starije životne dobi.

 

U okviru programa, polaznici su dosad sudjelovali u radionicama na temu ljubavi, jačanja samopouzdanja, mentalnog zdravlja, tugovanja i gubitaka, a sada je na red došla i radionica plesa. U auditorijumu Doma za starije osobe Trnje, u srijedu 27.4.2022. godine polaznici grupnog programa pokazali su svoje plesno umijeće pred vršnjacima, zaposlenicima Doma Trnje te izvoditeljicama projektnih aktivnosti. Na repertoaru se našao swing, quickstep i paso doble, a za plesnu atmosferu bio je zaslužan Zvonko Sruk, kantautor i DJ u slobodno vrijeme. Sudeći prema viđenom, naši seniori dobro znaju koji je recept za vitalnost, a on svakako uključuje plesne korake i dobru zabavu.

 

Program jačanja socioemocionalnih kompetencija odvija se u sklopu projekta „Psihosocijalnim aktivnostima i edukacijom u zajednici do prevencije institucionalizacije starijih osoba“. Namijenjen je korisnicima starije životne dobi (65 godina i više)koji su motivirani za unapređenje vlastitog mentalnog zdravlja i povećanje psihološke dobrobiti. Program je fokusiran na jačanje socijalnih vještina i na proradu emocionalnih reakcija koje prate promjene i događanja u starijoj životnoj dobi poput novih uloga (uloga bake/djeda, prabake/pradjeda, umirovljenika,..), gubitak bliskih osoba, obiteljski odnosi, narušenost fizičkog zdravlja, prilagodba na umirovljenje i drugo. Trenutno se program provodi u Domu za starije osobe Trnje, dok je naredne godine predviđeno provođenje programa u prostorima Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.

 

Projekt „Psihosocijalnim aktivnostima i edukacijom u zajednici do prevencije institucionalizacije starijih osoba“ dvogodišnji je projekt s rokom provedbe od 1. studenog 2021. do 1. studenog 2023. godine. Nositelj projekta je Društvo za psihološku pomoć, a partneri su Caritas Zagrebačke nadbiskupije, Dom za starije osobe Trnje te Grad Zagreb. Ukupna vrijednost projekta iznosi 746.584,23 kn, s ukupnim iznosom bespovratnih sredstava od 746.584,23 kn. Bespovratna sredstva osigurana su iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%) i iz Europskog socijalnog fonda (85%).

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Društva za psihološku pomoć.