Društvo za psihološku pomoć je pionir u uvođenju rada s počiniteljima u Hrvatskoj od 2003. godine i trenutno je jedini program za počinitelje koji se provodi u Republici Hrvatskoj osmišljen od strane stručnjaka Društva za psihološku pomoć.

 

Društvo je imalo ključnu ulogu u razvoju odobrenih vladinih protokola i standarda za provođenje zaštitne mjere obveznog psihosocijalnog tretmana:

Pravilnik o načinu i mjestu provođenja psihosocijalnog tretmana

Standardi za provođenje zaštitne mjere obveznog psihosocijalnog tretmana

te ujedno provodi obuku za buduće voditelje psihosocijalnog tretmana počinitelja nasilja.

 

Osnovna je svrha tretmana zaštita žrtvi obiteljskog nasilja prekidanjem kruga nasilja s jasnom porukom da je obiteljsko i rodno uvjetovano nasilje neprihvatljivo i mora se zaustaviti. Nasilno ponašanje je naučeno i izabrano ponašanje za koje je osoba odgovorna te se ono može promijeniti uz adekvatan tretman i ostale faktore ključne za suzbijanje nasilja u obitelji,

Procjena i upravljanje rizicima u psihooscijalnom tretmanu od iznimne je  važnosti u radu s počiniteljima nasilja te se osim na važećoj legislativi temelji i na Politika zaštite djece Društva za psihološku pomoć i Protokolu o postupanju u slučaju nasilja u obitelji kojeg je donijela Vlada Republike Hrvatske 19. 6. 2019. godine.