Od starih za mlade: Savjeti za sretan brak

chino-rocha-P69rwd0vyHw-unsplash

Dugoročan i uspješan brak zahtijeva trud i ulaganje. Kako biste došli do pira zlatnog ili dijamantnog sjaja, važno je njegovati partnerski odnos te zajednički raditi na izazovima koji dolaze s partnerstvom. A koga bolje pitati za savjete od sudionika našeg grupnog programa jačanja socio-emocionalnih kompetencija, namijenjenog osobama starije životne dobi, koji su skupili već pozamašan staž kad su godine braka u pitanju?

„Ključ za sretan brak je međusobno povjerenje, vjernost, tolerancija i opraštanje.“

„Sklad u razumijevanju i poštovanju jedan prema drugom i, naravno, financijska stabilnost.“

„Povjerenje, razumijevanje, dogovor, a ja mogu reći treba imati sreću i udati se za Ivana V.“

„Razumijevanje, tolerancija, uvažavanje, pomaganje kod zdravstvenih problema.“

„Kao prvo, povjerenje i iskrena ljubav, prilagođavanje i dogovor uz obostrano razumijevanje i opraštanje kad je to potrebno. Uglavnom održavanje i kontroliranje u svakodnevnom životu, uvoditi uvijek neke inovacije kako bi se održavala i dalje čvrsta veza i ljubav.“

„Ljubav, poštovanje, razumijevanje i tolerancija.“

„Razumijevanje i tolerancija kad dođe do problema, a važni su razgovori i iskrenost.“

„Normalno, uz ljubav, imati strpljenja i imati vremena saslušati jedan drugoga.“

„S ljubavlju sve počinje, razumijevanje, tolerancija, dijeljenje (sudjelovanje) u zajedničkom rješavanju dobrog i lošeg, i razgovorom rješavati probleme, komunikacija.“

Grupni program jačanja socio-emocionalnih kompetencija održao se od veljače do svibnja 2022. godine u prostoru Gerontološkog centra Doma za starije osobe Trnje, u okviru projekta „Psihosocijalnim aktivnostima i edukacijom u zajednici do prevencije institucionalizacije starijih osoba“. Namijenjen je korisnicima starije životne dobi koji su motivirani za unapređenje vlastitog mentalnog zdravlja i povećanje psihološke dobrobiti. Program je fokusiran na jačanje socijalnih vještina i na proradu emocionalnih reakcija koje prate promjene i događanja u starijoj životnoj dobi poput novih uloga (uloga bake/djeda, prabake/pradjeda, umirovljenika,..), gubitak bliskih osoba, obiteljskih odnosa, narušenost fizičkog zdravlja, prilagodba na umirovljenje i drugo. Početkom sljedeće godine započet će se s provedbom novog ciklusa programa jačanja socio-emocionalnih kompetencija u partnerstvu s Caritasom Zagrebačke nadbiskupije.

Projekt „Psihosocijalnim aktivnostima i edukacijom u zajednici do prevencije institucionalizacije starijih osoba“ dvogodišnji je projekt s rokom provedbe od 1. studenog 2021. do 1. studenog 2023. godine. Nositelj projekta je Društvo za psihološku pomoć, a partneri su Caritas Zagrebačke nadbiskupije, Dom za starije osobe Trnje te Grad Zagreb. Ukupna vrijednost projekta iznosi 746.584,23 kn, s ukupnim iznosom bespovratnih sredstava od 746.584,23 kn. Bespovratna sredstva osigurana su iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%) i iz Europskog socijalnog fonda (85%).

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Društva za psihološku pomoć.